Logo regionálního portálu regiontisnovsko.cz

Regionální zpravodajství

Speciální farmářské trhy v Blansku představí nejlepší regionální potraviny

redakce, Zpravodaj města Blanska
neděle 13.8.2017

Ilustrační foto
Autor: Pixabay

Ve čtvrtek 17. srpna se v rámci farmářských trhů v Blansku představí i vítězné výrobky v soutěži Regionální potravina Jihomoravského kraje a ZLATÁ Chuť jižní Moravy 2017. Přijďte je ochutnat i vy!

Letos se v Jihomoravském kraji o tuto značku ucházelo celkem 167 produktů od sedmačtyřiceti výrobců. Soutěžilo se v devíti kategoriích, nejsilnější zastoupení měly pekařské výrobky včetně těstovin.

Ocenění „Regionální potravina“ získávají nejkvalitnější zemědělské nebo potravinářské výrobky. Přívlastek regionální se v případě oceněných potravin zúročí hned několikrát.

Především se jedná o produkt vyrobený v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže. Zároveň i podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Výrobky tím mají pevnou vazbu k regionu, například se může jednat o krajové speciality.

trhy

Farmářské trhy na náměstí Republiky v Blansku si našly svůj okruh věrných zákazníků. Ty nejbližší proběhnou ve čtvrtek 3. srpna. Foto: J. Franchi

K udělení značky Regionální potravina Jihomoravského kraje 2017 navrhla hodnotitelská komise devět výrobků z následujících kategorií:

1. Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas: Farmářská slanina, Hadač a Zapletal, s. r. o.

2. Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy: Paštika Pečínková, e-jidlo.cz, s. r. o.

3. Sýry včetně tvarohu: Kozí sýr pařený přírodní, Michala Zdrubecká

4. Mléčné výrobky ostatní: Kozí jogurtové mléko „Sedlák“, Eva Sedláková

5. Pekařské výrobky včetně těstovin: Zelná pochoutka, Pekařství Křižák, s. r. o.

6. Cukrářské výrobky včetně cukrovinek: Řez se zakysanou smetanou, Zdeňka Janská

7. Alkoholické a nealkoholické nápoje: Pacholek – polotmavý ležák 12, Vesnický pivovar Ohrada s. r. o.

8. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě: Znojemské mišpule s vlašskými ořechy a karamelem extra džem, Zuzana Boudová

9. Ostatní: Tady roste radost, Sonnentor s. r. o.

Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na webových stránkách
www.regionalnipotravina.cz.

 

Článek byl převzat z webových stránek města Blanska se souhlasem vydavatele. 

Byl článek zajímavý?

Udělte článku hvězdičky, abychom věděli, co rádi čtete. Čím více hvězdiček, tím lépe.

Reklama